About

Minouc Henderson        Beeldend kunstenaar

Dank u voor uw interesse in mijn website. Ik ben Minouc Henderson. Ik woon in een klein dorp vlak boven Amsterdam, midden tussen de weilanden. Als kind was ik altijd aan het tekenen en werd ik thuis omringd met prachtig werk van kunstenaars die met mijn ouders bevriend waren. Het voelde voor mij daarom als een logische stap om te kiezen voor een kunstopleiding. Als gediplomeerd eerstegraads docent Tekenen en Kunstgeschiedenis heb ik jarenlang met veel plezier lesgegeven in de kunstvakken op verschillende scholen van het voortgezet onderwijs.

In mijn werk kies ik het liefst voor abstracte uitingen, volkomen los van de zichtbare en tastbare werkelijkheid. Mijn beeldend proces is heel intuïtief. Vaak gebruik ik in het eerste schilderstadium tekst om mijn gevoel heel direct zwart op wit te zetten. Of ik speel met letters als vormen, zodat er op het witte vlak een aanleiding ontstaat om op door te schilderen. Steeds ontstaan er onverwachte vormen of bewegingen, die mij scherp houden om te blijven experimenteren met materialen en technieken. Zo blijf ik nieuwe vormen en wegen vinden bij het zoeken naar een samenspel tussen compositie, ruimte, kleur, en dergelijke. 

Tijdens het werken laat ik alles om me heen los en sta in het moment, schilder vanuit mijn intuïtie en gevoel, zonder me druk te maken om het eindresultaat. Mezelf zijn, met mijn verf en benodigdheden, handelend en reagerend op wat er op het doek gebeurt. Vaak gebruik ik meerdere teken- en schildertechnieken door en over elkaar. Steeds weer het terugkerende proces van het toevoegen van materie en het gedeeltelijk weer weghalen, laag over laag, totdat ik aanvoel dat het werk klaar is. Ik probeer een ‘puurheid’ te bereiken en te bewaren in mijn werk, een eenvoud in compositie en vormentaal, zonder hun samenhang te verliezen. Voor mij blijft dit proces een constante bron van inspiratie.

Mijn grote passie is het maken van droge naald etsen, waarbij met een scherpe etsnaald direct in de plaat gekrast wordt, wat een mooie grillige en fluwelige lijn geeft. Aangezien de afdruk altijd in spiegelbeeld verschijnt op het papier en ik met het afslaan van de inkt ‘speel’, is het altijd verrassend hoe de afdruk zal uitpakken. Dit maakt dat deze techniek me zo blijft boeien!

Naast het schilderen en het maken van grafiek ben ik graag actief met beeldhouwen in steen. Zo zorg ik ervoor dat ik ook op 3-dimensionaal gebied mijn vormentaal kritisch blijf onderzoeken. Daarnaast geniet ik enorm van het fysieke werken met deze prachtige en pure materie. Steen draagt een eigen geschiedenis, een eigen leven in zich mee, wat dit proces nog meer diepte geeft. Elke steensoort biedt zijn eigen mogelijkheden en begrenzingen. Dat maakt het eindeloos boeiend om met vormgeven in steen bezig te zijn. Voor mij is het beeldhouwen inmiddels onlosmakelijk verbonden met het maken van 2-dimensionaal werk. Ze maken beide deel uit van hetzelfde innerlijke en visuele avontuur!

In deze tijd van digitalisering merk ik overal om mij heen dat mensen het contact met zichzelf, maar ook met hun omgeving en met anderen, aan het ‘kwijtraken’ zijn. Ik draag in mij het verlangen naar een ‘verloren wereld’, waarin communicatie op een meer persoonlijk en innerlijk niveau ligt. Ik vind het mooi om via mijn werk een dialoog aan te gaan met de toeschouwer.  

Mocht u vragen hebben, stuurt u mij dan gerust een email.
Als u op de hoogte wilt blijven van ontwikkelingen en nieuw werk, kunt u me volgen op Instagram, Pinterest en Facebook. 

Met hartelijke groet,

Minouc Henderson